2007-12-23

Töltöttkáposzta

A főzés azt hiszem a bátorságról szól. Ne szenvedj, főzz. Ne gondolkozz, főzz. Ne töprengj, hogy mennyi egy kiskanál, meg egy csipetnyi, hanem szimplán főzz. És ennyi.
Tehát összedobtam egy töltöttkáposztát. Oké többektől is kértem tanácsot, véleményt, hogy ők hogy csinálják miként, mivel. Volt hagymás, volt paradicsomos, volt szalonnás, volt mindenféle. Hisz óriási ez az ország és itt minden csücsökben kicsit máshogy csináljuk a dolgokat. ahogy az szerte a világban is így van.
Tehát vettem savanyúkáposztát. Kétfélét. Miért, mert előszőr a Kaisersben vettem. Zacskósat. Aztán a Fény utcai piacon. Meg ott vettem káposztalevelet is. Hiába minden nekem a zacskós jobban izlett, de mind jó volt. Nem voltak nagyon savanyúak ezért nem mostam meg őket, hanem mindent bele. Összedobtam a tölteléknek valót. darált hús, egy tojás, meg vettem egy zacskós rízst. Paprikát tettem bele, meg majorannát. Ha jól emlékszem. Ja és a lényeg a nagy döntési helyzet, hgoy tegyek-e hagymát. Mivel mire rájöttem, hogy z döntési helyzet, és nem szűkésgesség, addigra már felvágtam a hagymát, így ez is eldőlt, tehát ment bele. Előtte kicsit megdinszteltem.
Aztán lábos. Bele a káposztát. Egy réteg. És utána szépen a gombócokat. Úgy döntöttem, nagy ember lévén, hogy nagy bombócok lesznek. Tehát egy tányér egy gombóc. A káposzta
levelek szépen jöttek le a savanyított fejről. Nem is tudtam, hogy így néz ki egy savanyított fej, mint egy leeresztett focilabda. Kicsit maradt belőle, és most pont azon gondolkodom, hogy hova is tettem őket.
Ó lényeg. A Kaisersben rámmosolygott valami nagyon szép füstölt dolog a pultból és amikor közelebb mentem, akkor kiderült, hogy oldalas a szentem, és közelről is szép. Szóval vettem két csontnyit és ahusit lepucoltam, kis kockákra vágtam, és ez is bele kerül a lábosba.
Szóval káposzta, zöld bors, mert feketét elfelejtettem, kömény, de őrölt, nem volt egész, és oldalas darabkák. Majd rátenni a gombócokat. A gombócokat először kis lisztbe forgattam, mert azt mondták az okosék, hogy ettől sűrűbb lesz a level. És utána a levélbe. Megcsináltam a tyi gombóct, majd a tetejére mégegyszer a káposzta, meg az oldalas, meg a fűszerek. A tetejére egy kis paprikát szórtam, mert nekem sápadtnek tűnt. Meg egy kis lisztet. Majd ráöntöttem vizet, hogy majdnem ellepje. És föl a tűzre. Majd két óra múlva levettem. És kész. Néha majdnem kifutott. Meg ilyenek. De minden rendben.
Ja és kellett vennem kis dobozkákat, hogy el tudjam tenni a mikróba. Ki az aki megeszik egyszerre ennyi töltött káposztát.
Ja és egy gombócot bányásztam ki, met úgy néztem, meg, hogy kész van-e.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése